Viola Ensemble sample "washed out" sound

Report problems, bugs, etc.
Post Reply
aelfric2
New Member
Posts: 4
Joined: Thu Oct 21, 2021 5:55 am

Viola Ensemble sample "washed out" sound

Post by aelfric2 »

When using the Viola ensemble, it sounds "unclean" and strange in certain ranges, the small section sounds fine. I tried different sampling rates, different ASIO drivers, but did not really find a solution to the problem. Could also be a panning issue maybe? I attached a short example I think its noticeable when you listen loud enough. Any ideas about the origins of the problem and how to fix it? Thanks!



https://app.box.com/s/8szrcnegzkvprr51c1xhonasenwmq33i
TenorAlan
Super User
Posts: 608
Joined: Sun Sep 08, 2019 10:28 am

Re: Viola Ensemble sample "washed out" sound

Post by TenorAlan »

Hi, a.
aelfric2 wrote: Thu Oct 21, 2021 6:09 am When using the Viola ensemble, it sounds "unclean" and strange in certain ranges, the small section sounds fine. I tried different sampling rates, different ASIO drivers, but did not really find a solution to the problem. Could also be a panning issue maybe? I attached a short example I think its noticeable when you listen loud enough. Any ideas about the origins of the problem and how to fix it? Thanks!
Hard to tell from listening to that WAV file whether there is a problem or not (pretty passage, though).

It might be helpful if we could see the OVEX file. (Probably won't be of to much use to me, as I do not have ASO!)

Thanks.

Alan
Merv
Super User
Posts: 697
Joined: Wed Sep 15, 2004 6:18 pm
Location: Canada

Re: Viola Ensemble sample "washed out" sound

Post by Merv »

In the Kontakt interface you’ll see three ‘EQUALIZER’ knobs labelled respectively ‘Low, Mid, & High’. If you play with them you will probably be able to get the sound you’re listening for. It might (or might not) work for you. Your settings will save with your score.
aelfric2
New Member
Posts: 4
Joined: Thu Oct 21, 2021 5:55 am

Re: Viola Ensemble sample "washed out" sound

Post by aelfric2 »

Thank you both for your replies. I'm using the Kontakt player within Reaper so I can't provide an OVEX file I'm afraid. It's probably harder to hear outside of a context maybe I will find another example but if you turn the volume up I think you ntice that it sounds like it is somehow a very low sample rate. I tried playing around with Equalizers, panning, Ambience/reverb and such but it did not change things and I also hear it with violins in certain passages. The reason might be connected to something else (Kontakt?) but I'm confused. Will try to upload a better sample over the weekend.
aelfric2
New Member
Posts: 4
Joined: Thu Oct 21, 2021 5:55 am

Re: Viola Ensemble sample "washed out" sound

Post by aelfric2 »

I thought I had it fixed by updating the Kontakt Player but it weirdly is back now. I was also able to narrow it down to the Sustain samples, the other ones are fine. I am attaching another example, the beginning and end are sustain and in between theres a short marcato part. If you turn up the volume you should hear the difference, marcato is a clean sound, sustain sounds a bit like recorded under water or with a suddenly lower bitrate.



https://app.box.com/s/8szrcnegzkvprr51c1xhonasenwmq33i
Merv
Super User
Posts: 697
Joined: Wed Sep 15, 2004 6:18 pm
Location: Canada

Re: Viola Ensemble sample "washed out" sound

Post by Merv »

You obviously have a more discerning ear than I do. Both your samples sounded really nice to me. Of course, your gear is probably top notch. Perhaps a dedicated string library will give you a somewhat better sound?
aelfric2
New Member
Posts: 4
Joined: Thu Oct 21, 2021 5:55 am

Re: Viola Ensemble sample "washed out" sound

Post by aelfric2 »

Merv wrote: Mon Oct 25, 2021 1:08 pm You obviously have a more discerning ear than I do. Both your samples sounded really nice to me. Of course, your gear is probably top notch. Perhaps a dedicated string library will give you a somewhat better sound?
My gear is quite cheap but I am working on the piece for a long time now and also getting into the whole mixing-thing step by step so I might be quite sensitive. It just bugs me on a technical level as well, because the other strings sound fine and I just can't figure out why this happens and also that no one else seems to have the problem.

I don't know whether that's ok to post in the bugs-forum but for full context, here's a place where I upload the current status of the piece, it's not fully done and probably harder to hear my problem but it keeps throwing me off :)


https://fidbak.audio/anymos/player/1807 ... ead391a5b4
Post Reply